Get a free quote now.
דייר מתגורר בבניין שבו מבוצעות עבודות חיזוק לפי תמ"א 38. המעלית הושבתה במהלך העבודות, והדייר נפל כאשר ירד במדרגות הבניין. האם הקבלן או היזם אחראיים לפיצוי הדייר הנפגע בגין נזקיו?
רקע עובדתי
בבניין בתל אביב בוצעו עבודות לחיזוק המבנה במסגרת פרויקט תמ"א 38. העבודות כללו, בין היתר, גם בנייה של יסודות בחדר המדרגות של הבניין ופירוק המעקה, כאשר המעלית הקיימת בבניין הושבתה למספר חודשים לצורך ביצוע העבודות. אחד הדיירים שהתגורר בקומה השלישית (הוא התובע בתיק) ירד במדרגות באותה תקופה בה המעלית הושבתה, נפל ונפגע.
טענות הצדדים
התובע טען כי בחדר המדרגות הושארה פסולת בנייה שהיתה מפוזרת במקום וזאת לטענתו למרות התראות ופניות רבות שפנו הדיירים והמפקח מטעמם לקבלן ולעובדים להסיר את הפסולת ולנקות את המדרגות. לטענת התובע אותה פסולת הקשתה על השימוש התקין במדרגות וגרמה לנפילתו. לטענת התובע, לצד הנזק הרפואי, נגרמו לו גם נזקים כספיים עקב הפציעה, אותם הוא דרש לקבל מהנתבעים בתיק (היזם, הקבלן וחברת הביטוח).
הנתבעות מצידן טענו, בין היתר, כי לא בוצעה מצידן עוולה כלפי התובע ובשל כך אינן חייבות לזכותו בגין נזקיו, וכן כי התובע לא פעל באופן זהיר וכי ירד במדרגות באופן פזיז ורשלני שהביא לנפילתו.
הכרעת בית המשפט
לאחר בחינת הראיות ושמיעת טענות הצדדים והעדים בתיק, קיבל בית המשפט את טענתו העובדתית של התובע לעניין הנסיבות שהובילו לנפילתו, וקבע כי התובע נפל ונחבל בחדר המדרגות כאשר רגלו החליקה על פסולת הבניין ובהיעדר מעקה לא היה לו במה להאחז.
בנוסף קבע בית המשפט, כי היזם אינו יכול לטעון כי היה על הדיירים להימנע מלעשות שימוש יום יומי ורגיל בדירות ובחדר המדרגות, שכן לו רצה היזם למנוע את השימוש בדירות, יכול היה לעשות כן ולממן לדיירים דיור חלופי לתקופת הבנייה.
על כן, פסק בית המשפט כי הנתבעות חייבות בתשלום פיצויים לתובע בגין הנזקים שנגרמו לו וזאת בסך כולל של 129,000 ש"ח. סך הפיצוי שנפסק לטובתו בגין הוצאות התובע לדיור חלופי הסתכמו בסך של כ-64,000 ש"ח וכללו דמי שכירות ותשלומי ארנונה למשך שנה, וכן הוצאות הובלה ונקיון הדירה. בנוסף נפסק לטובתו החזר בגין הוצאות נסיעה לחו"ל שבוטלה בגין פציעתו, הוצאות מוגברות לניידות ולצורך בעזרה לתקופה מסוימת וכן פיצוי לא ממוני בגין כאב וסבל בסך של 45,000 ש"ח.
סיכום
ליקויי בטיחות באתרי בניה הפכו לצערנו למכת מדינה בעת האחרונה. ליקויי בטיחות בפרויקטים של תמ"א 38 (במסלול חיזוק), בהם לרוב ממשיכים הדיירים לגור בדירותיהם גם במהלך ביצוע העבודות ואינם זכאים לדמי פינוי למשך תקופת העבודות, טומנים בחובם סיכון גבוה כפי שניתן ללמוד מהמקרה דנן. במסגרת כל משא ומתן לחוזה לביצוע פרויקט תמ"א 38, יש לעגן במקרה הצורך את האפשרות לפינוי הדיירים וקבלת שכר דירה בגין דיור חלופי במקרה בו מבוצעות עבודות שעלולות לגרום לסיכון בטיחותי ליושבי הבניין. בנוסף, כמקובל בהסכמים מסוג זה, יש למנות מפקח מטעם הבעלים, ששכרו משולם במלואו על ידי היזם, ולדאוג לביקורים מטעמו באתר בתדירות גבוהה וחובת דיווח מטעם המפקח על ליקויי בניה או ליקויי בטיחות שמתגלים במהלך ביצוע העבודות. אלמנט מהותי נוסף הוא הסדרת כל נושא הביטוחים במסגרת החוזה ובחינה מראש, גם על ידי יועץ ביטוח, כי הביטוחים שנערכים נאותים ומספיקים.
ת"א 53349-12-16 ש.א. נגד קריגר נדל"ן ת"א ואח' (מיום 22.8.2019).
* האמור לעיל הינו סקירה תמציתית של עיקרי הדברים ואינו מתיימר להוות תחליף ליעוץ משפטי. בטרם נקיטת פעולה משפטית כלשהי מומלץ להיעזר בשירותיו של מומחה משפטי בתחום ו/או יועץ מס.